Creierul uman emite unde cerebrale care pot fi analizate cu ajutorul electroencefalogramei. Aceste unde sunt caracterizate de frecventa lor. In functie de starea in care se afla omul frecventa undelor cerebrale este mai mare sau mai mica. Frecventa este direct proportionala cu energia. Astfel, nivelul normal al activitatii cerebrale se numeste nivel beta si e caracterizat de o frecventa medie de 30 Hz . Atunci cand un om doarme, activitatea este redusa si caracterizata de o frecventa medie de 8 Hz. Exista si un nivel intermediar in zona frecventei de 13 Hz, numit nivel alfa (sau stare alfa). Acesta este nivelul care este inregistrat prin encefalograma in situatii ca: stare de hipnoza, in timpul vizionarii tv sau a jocurilor pe calculator sau utilizarii calculatorului.
Este important pentru functionarea corecta a creierului sa nu petreci mult timp in functionare de tip alfa mai ales in copilarie. Efectele asupra unui om care in copilarie si tinerete nu s-a uitat la televizor dar se uita la varsta adulta sunt foarte mult atenuate.
Studii realizate in mod stiintific (dar nepromovate mediatic) cu ajutorul tomografului si altor aparate de analiza a creierului au dovedit faptul ca in timpul vizionarii TV si a jocurilor pe calculator este inhibata activitatea emisferei stangi. Ce inseamna asta? Cele doua emisfere cerebrale indeplinesc functii diferite. Practic emisfera stanga este mai activa si mai dezvoltata la matematicieni, ingineri, oameni care in activitatea lor se bazeaza mult pe logica si carora le este util sa fie cat mai bine organizati. In schimb artistii au mai dezvoltata emisfera dreapta.
Practic daca ne imaginam creierul ca pe un computer, atunci cand un om isi salveaza in creier informatii preluându-le de la tv sau din imagini animate pe computer, e ca si atunci cand cineva salveaza in mod haotic informatii ori pe desktop, ori in my computer ori mai stiu eu unde. Evident, lipsind organizarea, informatiile respective sunt ca niste paraziti care incarca inutil memoria pentru ca nu le poti gasi usor si nu functioneaza pentru ca nu sunt angrenate intr-un sistem. Asa se explica faptul ca generatiile tinere au din ce in ce mai mult acces la informatie, ”stiu ” din ce in ce mai multe dar sunt din ce in ce mai prost pregatiti profesional, sunt din ce in ce mai pasivi.
Cum spune Sf. Nicolae Velimirovici: ”Oamenii invata din ce in ce mai multe despre ce este in cer si pe pamant si inteleg din ce in ce mai putin. Va veni un timp in care vor sti tot si nu vor intelege nimic!”
Pentru mai multe informatii, accesati link-urile:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/_televizor.htm
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/paza-ochilor-vederea-138010.html
http://www.nistea.com/media/internet/pop_internet/patima_internetului.htm