
Timiditatea, nervozitatea, izolarea de ceilalti, tristetea sau agresivitatea nu sunt întotdeauna reactii emotionale firesti la evenimentele de zi cu zi, ci pot fi semne ca adolescentul sau copilul are unele probleme socio-afective. Nerezolvate, acestea vor avea un impact negativ asupra vietii si dezvoltarii ulterioare a copilului împiedicându-l sa se integreze în societate, afectându-i capacitatea de dezvoltare si învatare, si, în unele cazuri, chiar sanatatea.
Din punct de vedere duhovnicesc, problemele emotionale avute de cineva în copilarie sau adolescenta sunt adesea cauza deformarii spirituale a credinciosului; ele sunt adevarate bombe cu ceas, care vor exploda tot restul vietii în noi si noi pacate si patimi.
Tulburarile emotionale pot aparea ca urmare a unor evenimente emotionale puternice în familie, la scoala sau în cercul de prieteni, iar uneori pot fi rezultatul unui mod gresit de a percepe viata. Sta în puterea parintilor, a educatorilor si, în general, a adultilor din viata copilului sa vina în întâmpinarea problemelor sale emotionale, sa le rezolve si sa-i redea libertatea si bucuria vietii.
Asociatia „Sfântul Acoperamânt al Maicii Domnului” Satu Mare l-a invitat pe profesorul universitar dr. Adrian Opre, decanul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, pentru a ne vorbi mai multe despre acest subiect, anume „Întâmpinarea si rezolvarea problemelor emotionale la copii si adolescenti”.