Arhive

14068202_604122409747367_1898661949484707001_n

Alcoolismul si dependenta de droguri sunt unele dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta societatea moderna si care ameninta sa o distruga în totalitate. În fata acestui flagel, se cauta din rasputeri solutii: psihologia promoveaza diverse programe clinice pentru prevenirea si recuperarea celor ce au de suferit direct sau indirect de pe urma acestor adictii, iar Biserica încearca sa propuna omului o solutie pentru dezorientarea lui morala si mijloace pentru gasirea unui echilibru interior. Cele doua, psihologia si teologia Bisericii, nu sunt separate sau opuse – ele sunt complementare si conlucreaza pentru atingerea unuia si aceluiasi scop – restabilirea demnitatii omului si protejarea sa în fata suferintei. Sfintii Parinti ai Bisericii au fost psihologi prin excelenta, cunoscând cele mai ascunse aspecte ale sufletului uman, motiv pentru care scrierile lor sunt pline de sfaturi si explicatii referitoare la mecanismele prin care functioneaza Raul. Psihologia, la sute si mii de ani distanta, redescopera si reafirma aceleasi principii si învataturi care au stat la baza Crestinismului, încercând sa duca mai departe lucrarea vindecatoare a marilor duhovnicilor din vechime prin psihoterapeutii ei. La baza, însa, cele doua vorbesc de acelasi lucru – vindecarea omului.

Ca dovada ca acest dialog este unul real si rodnic, Asociatia „Sfântul Acoperamânt al Maicii Domnului” a invitat sa conferentieze în Satu Mare trei persoane cu foarte multa experienta în recuperarea si tratarea adictiilor:
– Pr. Paul Jannakos, consilier în probleme de dependenta la Clinica de Reabilitare ”Turning Point” din Michigan si paroh al bisericii „Sf. Luca” din Palos Hills, Illinois, SUA
– Pr. Andrew Harrison, psihoterapeut de familie la Clinica Pentru Adictii ”Betty Ford” din California si preot auxiliar al bisericii „Sf. Luca” din Palos Hills, Illinois, SUA
– Floyd Franz, director al programului „Sf. Dimitrie“ al Asociatiei Filantropice Medical-Crestine „Christiana“ Cluj, realizat în cadrul unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului si Centrul Misionar Crestin Ortodox SUA (OCMC), ce are ca scop ajutorarea oamenilor singuri si neintegrati social, oferind consiliere persoanelor dependente de alcool sau alte droguri si membrilor familiei acestora.
Sunt asteptati sa participe la conferinta toti cei care s-au confruntat cu aceste probleme, familiile acestora, psihoterapeuti si preoti care au în pastorire astfel de persoane, dar si cei care vor sa cunoasca mai bine aceasta problema.

Comments are closed.