Arhive

christ and priest1. Batranul Porfirie zicea: “Viata fara Hristos nu este viata. Daca nu-L vezi pe Hristos in toate faptele si gandurile tale, tu traiesti fara Hristos”.

2. Acelasi Batran adauga: “Hristos este prietenul nostru, fratele nostru. El este tot binele si toata frumusetea. In Hristos nu este nici tristete, nici melancolie, nici introvertire, atunci cand omul este coplesit de gandurile si imprejurarile care l-au apasat si l-au ranit. Hristos este Bucurie, Viata, Lumina, Lumina adevarata, care-l imbucura pe om, ii da aripi, ii descopera toate lucrurile, il fac sa vada toate creaturile, sa sufere dimpreuna cu toti si sa le doreasca tuturor sa fie cu Hristos si aproape de El. Iubiti-l pe Hristos … Hristos este totul, este izvorul vietii. Toate cele frumoase salasluiesc în Hristos. Iar departe de Hristos, tristetea, melancolia, mania, supararea, amintirea ranilor ce le-am primit in viata, a greutatilor si a ceasurilor de agonie. Iubiti-L pe Hristos si sa nu vreti nimic în locul iubirii Lui”.

3. Amfilohie, Batranul din Patmos, zicea despre omul care-L uita pe Hristos din pricina numeroaselor sale ocupatii: “Adesea Hristos vine si bate la poarta ta. Tu-L faci sa se aseze in anticamera sufletului tau si, absorbit de ocupatiile tale, uiti de Dumnezeiescul vizitator. El asteapta ca tu sa trandavesti, asteapta… si apoi, daca tu intarzii prea mult, El se ridica si pleaca. Uneori inca, esti atat de ocupat ca-I raspunzi de la fereastra: n-ai nici atata timp incat sa-i deschizi usa!”

4. Acelasi Batran zicea: “Omul care nu-l are pe Hristos in el vede toate lucrurile sumbre si dificile”. Si inca: “Pana ce inima omului nu este locuita de Hristos, el are loc pentru bani, pentru averi si pentru creaturi”.

5. Asupra aspectelor Providentei lui Dumnezeu, pe care omul le ignora, Batranul Porfirie zicea: “oamenii pot ajunge la o intunecare a constiintei vazand, zicand asa, neantul din fata lor si cugetand: Noi cadem in neant, suntem pierduti. Iar din spate suntem razboiti! Atunci revin la Dumnezeu si-i lumineaza credinta noastra ortodoxa. Dumnezeu lucreaza in taina si nu vrea sa influenteze libertatea omului. El conduce evenimentele in asa fel incat omul sa calatoreasca incet acolo unde trebuie”.

6. Antim, Batranul din Chios, spunea: “Fara voia lui Dumnezeu o piatra nu poate fi miscata nici o frunza de copac nu se poate clatina ca sa cada pe pamant”.

7. Batranul Eusebiu,  scria unui fiu de-al sau duhovnicesc: “Atunci cand Dumnezeu se indeparteaza de om, acesta, nu numai ca se prabuseste in tot felul de pacate si nedreptati, dar el pierde si credinta. Dumnezeu te-a facut creatura Sa si, prin credinta ta in El si vointa ta de a creste dupa voia Sa, El te face copilul Sau, prevazand toate lucrurile ca un Tata plin de dragoste si are grija de viitorul tau ca tu sa devii desavarsit”.

8. Despre mijloacele pe care le intrebuinteaza Dumnezeu pentru a-l ajuta pe om, Batranul Antim zicea: “Bunul Dumnezeu nu inceteaza sa-i dea sugestii bune omului. Uneori il lumineaza, alteori ii trimite o mangaiere prin intermediul unei persoane, alteori ii da un semn. Mila nesfarsita a lui Dumnezeu se foloseste de toate caile posibile pentru a-l apropia pe om de Sine si a-l mantui”. Batranul adauga: “Dumnezeu il ajuta pe om, fie printr-un parinte duhovnicesc pe care-l face sa-l cunoasca pentru a-l indruma, fie printr-un inger care-l lumineaza, fie printr-un gand bun pe care il sugereaza, sau printr-o descoperire dumnezeiasca pe care i-o acorda”.

9. Referitor la dragostea lui Dumnezeu pentru om, Batranul Antim sublinia: “Dumnezeu nu-i separa pe drepti de pacatosi nici nu-i compara pe cei rai cu cei buni. Albina, daca gaseste un pic de zahar pe o scrumiera, nu importa cat de murdara este aceasta, va lua zaharul pentru a face din el miere. Dumnezeu nu se uita daca omul se gaseste in pacat sau in virtute, nici daca este bun sau rau. El cauta doar momentul in care sa Se apropie pentru a-i veni in ajutor”.

 

Comments are closed.