Arhive

 

staretul-efrem vatopedinulDezvoltarea rapida a tehnologiilor informationale din ultimele doua decenii au adus rezultate neasteptate, la care nici nu puteam visa in anii ’70 sau chiar ’80.Internetul, posta electronica, resursele web, retelele sociale – toate acestea au devenit parte componenta a vietii cotidiene, a muncii, stiintei, educatiei, artei si divertismentului. Internetul a permis reducerea sau chiar anularea distantelor. Astfel, orice stire poate fi transmisa prin intermediul internetului in câteva secunde de la un capat al pamântului la altul – cu totii avem aceasta experienta. Conversatiile, uneori chiar si cu participarea contactului vizual, sunt accesibile oricui, indiferent de distanta.Singura conditie este ca utilizatorul sa fie conectat la Internet. Intr-adevar, utilizarea internetului este atât de simpla, ca orice copil sau o persoana in varsta, se poate folosi cu usurinta de el.

Totusi, noi trebuie sa intelegem ca Cuvântul lui Dumnezeu – nu este asemenea vorbirii umane, el poarta in sine energia divina care poate renaste duhovniceste omul, ii poate aduce mângâiere, si acest lucru se poate intâmpla prin intermediul internetului. Cunoastem multe cazuri in care diferite persoane – atei, inchinatori la idoli din India, Japonia, Nepal si-au gasit calea spre Ortodoxie prin intermediul internetului si au renascut duhovniceste, pentru ca au gasit adevarul, si ceea ce au cautat in aceasta viata, l-au gasit pe Hristos.

Recent manastirea noastra a fost vizitata de actorul Jonathan Jackson. L-am intrebat cum a devenit ortodox. El mi-a relatat ca foarte mult l-a ajutat internetul. Pe de alta parte, datorita internetului, crestinii, care se indepartase de Dumnezeu, s-au reintors la credinta, si-au descoperit rolul si locul in aceasta lume. Sunt oameni care erau pe punctul de a se dezamagi de toate, dar dupa ce au ascultat unele predici pe internet, au gasit puterea duhovniceasca necesara, au dobândit speranta, si acum se dezvolta spiritual.

Mi se pare ca astazi Cuvântul lui Dumnezeu trebuie sa aiba o prezenta puternica si in reteaua internetului. Majoritatea oamenilor de astazi sunt dezorientati, sunt intr-un impas existential. In aceasta epoca, numai cuvântul lui Dumnezeu poate aduce mângâiere omului, il poate informa si asigura de posibilitatea vietii vesnice. Cuvântul lui Dumnezeu transmis prin intermediul internetului, poate aduce vindecare pentru oameni.

Crearea bibliotecilor digitale cu un continut relevant trebuie incurajata si multiplicata. Mostenirea si intelepciunea sfintilor parinti, cu textele lor remarcabile trebuie sa fie utilizata cât mai mult posibil cu cele mai moderne posibilitati. Digitalizarea, clasificarea sfintilor parinti va permite utilizatorilor internetului sa gaseasca textele si informatia care le este necesara. In plus, digitalizarea si promovarea Cuvântului lui Dumnezeu prin intermediul paginilor web, in special a invataturile sfintilor parinti, si a staretilor secolului XX va aduce beneficii duhovnicesti contemporanilor nostri.

Sfântul Paisie spunea: „Inscrieti toate cele duhovnicesti pe care le auziti, si acea experienta pe care ati auzit-o de la altii, caci va veni un timp când aceasta experienta va fi epuizata, si veti simti lipsa acesteia.”
Cartea obisnuita, imprimata pe hârtie, este astazi intr-o criza. In acelasi timp, vânzarile cartilor electronice sunt intr-o continua crestere. Prin urmare, putem spune ca putem folosi aceasta tendinta. Noi spunem ca toate acest lucruri sunt bune si placute lui Dumnezeu, atunci când totul se si infaptuieste corect.

Internetul reprezinta un mijloc contemporan care promoveaza globalizarea. Acele persoane, care si-au dorit implementarea ideilor pentru istoria globala, economia globala, statul global si un lider global, ei cunosc cum sa foloseasca internetul, si intr-adevar, il folosesc la un nivel ridicat. De ce atunci si noi, ortodocsii, sa nu utilizam acest instrument pentru promovarea rolului global al Ortodoxiei?

Utilizarea corecta a Internetului depinde de utilizator. Desigur, internetul nu poate inlocui comunicarea vie. Desigur, nimeni nu va fi capabil sa ajunga la un anumit nivel duhovnicesc doar prin intermediul internetului. Ortodoxia este omnicentrica. Intotdeauna exista prioritatea si valoarea esentiala a persoanei, a individualitatii personale. Internetul reprezinta un instrument, un instrument care ne ajuta si ne poate aduce beneficii, dar pentru ca credinciosul sa poate duce o viata duhovniceasca autentica, acesta necesita comunicarea cu un indrumator duhovnicesc.

In acelasi mod este necesara comunicarea si cu alti frati in credinta, pentru a simti dragostea, participarea la toate sfintele taine ale Bisericii. Desigur, ca exista si cazuri in care utilizarea excesiva a internetului, chiar si pentru scopuri bune si duhovnicesti, creeaza dependenta, rezultând intr-o izolare si efect negativ asupra personalitatii omului. Astfel, uneori internetul poate aduce rezultate negative: in loc de a-l aduce pe utilizator mai aproape de Hristos, el, dimpotriva, se departeaza de Dumnezeu. Prin urmare, avem o mare responsabilitate de a promova si impartasi Cuvântul lui Dumnezeu prin metode cât mai moderne, creative si utile, dar ar trebui deasemenea sa-i informam pe cei pastoriti si despre modurile corecte de utilizare a internetului, aducându-le cunostinta si despre toate efectele negative care pot fi cauzate de utilizarea necorespunzatoare a acestei tehnologii.

Sursa:  pravmir.ru

Traducere si adaptare –  Natalia Lozan

 

Comments are closed.